Ako želite da pokiselite KUPUS i da vam bude baš UKUSAN I DOBAR ovo je odličan RECEPT koji vam može pomoći... - Čitaonica

Ako želite da pokiselite KUPUS i da vam bude baš UKUSAN I DOBAR ovo je odličan RECEPT koji vam može pomoći…

Jesen nam je stigla davno i vrijeme je da se zimnica pripremi a najvažnije je da znate dobre recepte kako bi vaša salata bila dobra i kako bi uspjeli da je napravite onako kako želite.

 

 

 

 

 

 

Kiseli kupus je nekako postao tradicija pripremanja zimnice jer je jako ukusan a i zdrav i mnoge osobe žele da ga naprave i da ga imaju u svom domu.

Od kiselog kupusa mnoge osobe prave sarme ili neka druga bosanska tradicionalna jela. Danas možete naći dosta recepata kojima možete da napravite razna jela koja su jako ukusna i dobra.

 

 

 

Da bi pripemili dobro kislei kupus važno je da znate dobro da odmjerite koliko je potrebno soli za kiseljenje jer je u tome glavni trik.

To je važno jer se količina soli ne može da veže za količinu kupusa nego se veže za količinu vode u koju se kupus potapa.

Prema ovom receptu koje su koristile starije žene potrebno vam je na 30 kilograma kupusa 1 kg soli.

 

 

Osim toga da bi dobro pripremili svoju salatu  potrebno je da uzmete bure od  15 litara i jednu gušću pamučnu krpu kao i kamen.

Osim toga važno je da očistite glavice kupusa od onog površinskog sloja i da operete dobro listove a nakon toga da zarežete krstić na korijenu kupusa i da ih odmah redate u bure.

Nekoliko glavica možete i predjeći na četvrtine ili polovine i da ih nakon toga redate u bure.

Nakon toga naspite vodu u bure i preko stavote drveni ili platični pritiskivač i preko njega treba da ide kamen a na njega stavite pamučnu krpu i u nju istresite sol.

Zatvorite bure i po potrebi dodajite vode.

Članci koji vas možda zanimaju

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *