Showbiz

Krpelji su PRENOSIOCI ZARAZNIH BOLESTI a evo i kako da ih se riješite…

Krpelji su nam već počeli, odnosno njihova sezona je počela s obzriom na to da nam je stiglo ljeto. Krpelji su male životinjice koje izgledaju sasvim bezopasno a itekako mogu da vam naprave veliek probleme u životu.

S obzirom na to da prenose mnogobrojne zarazne bolesti, ni slučajno ne bismo smjeli da zanemarimo njihove ugrize.

Virusni meningoencefalitis je jedna od boelsti koju mpogu da prenesu ove životinjice tako da ni slučajno ne bismo trebalid a zanemarino njihov ugriz.

Naime ovo je jedna od naajtežih bakterijskih bolesti koja može da bude opasna ako se ne liječi na vrijeme i na pravi način.

Osim toga nako ugriza krpelja treba da pazite na simptome koji mo9gu da se pojave a to su: visoka temperatura, povraćanje, smetnje kod vida, glavobolja.

Borelioza je jedna od bolesti koju prenose krpelji i kod nje se javlja i crvenilo na mjestu gdje vas je ubo krpelj.

Postoji i vakcina protiv ovih bolesti takjo da možete da budete sigurni da nećete dobiti krpeljni meningoencefalitis ako ste primili ovu vakcinu.

Onda možete da koristite i brojen repelente odnosno suptance koje odbijaju štetočine na svoje tijelo kako bi se odranili od ovih insekata kao i od komaraca i ostalih insekata.

Krpelj možete da uklonite sa pincetom tako što sa njom pritisnete trbuh krpelja i izvučete brzo. Nakon toga tp mjesto je potrebno da dezinfikujete dobro.

Ako je krpelj već ranije bio zaražen sa poznatom bakterijom Boreliom onda se prvi znakovi javljaju obično odmah poslije uboda insekta.

Nastaje crvena bubuljica na tom mjestu i javlja se crevniilo u obliku prstena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *