Sve veći BROJ DJECE OBOLJELE od MORBILA!! Pogledajte kako da spasite vaše dijete jer veliki broj djece je PREMINUO... - Čitaonica

Sve veći BROJ DJECE OBOLJELE od MORBILA!! Pogledajte kako da spasite vaše dijete jer veliki broj djece je PREMINUO…

Zavoz za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je  nedanvo objavilo posljednje podatke  kako je na području Sarajeva broj djece oboljele od morbila znatno povećean. Naime  u periodu od 04.03-10.03.2019.godine  je prijavljeno čak 32 osobe koje su oboljele od morbila a taj broj se do kraja dana povećao na 65 slučaja.

 

 

 

 

 

 

 

Nakon detaljnih pretraga ustanovljeno je da je većina osoba nevakcinisana a samo njih 4 nema podataka o vakcinaciji te se ne može sa sigurnošću reći da su i one vakcinisane ili da nisu.

Naime nakon  morbili su  bolest starog doba jer je uvođenjem vakcinacije  smanjem broj oboljelih od ove bolesti i već duže vrijeme niko nije ni čuo da se negdje pojavilo nešto ovako.

 

 

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je  naložilo svim  jedinicama da se sprovedu sve potrebne mjere da bi se  ovaj problem smanjio ali i riješio.

Naime  posljednjih nekoliko godina je  imunizacija smanjena  na našim podruilčjima jer  ljudi nisu sigurni da li da  vakcinišu svoju djecu ili ne.

Ministarstvo zdravstva je  samim početkom 2018.godine  svim zdravstvenim ustanovama poslalo upozorenje da bi moglo da dođe do pojave epidemije na našim područjima zbog svega što se do sada desilo.

 

Već duže vrijeme su ekipe Zvoda za javno zdravstvo  Kantona Sarajevo na terenu kako bi stanovnoštvu objasnili šta je imunizacija i na koji način ona funcioniše i kako se primjenjuje.

Za sada je najveći broj oboljele djece od 2-5 godina te 6 mjeseci do 1 godine,  kao i djece u periodu od 1-2 godine.

Pomozimo sovjoj djeci i vakcinišimo ih. Podijelite ovo kako bi svi mogli vidjeti kako je stanje u zemlji užasno..

 

Članci koji vas možda zanimaju

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *