Vijesti

U JERUSALEMU MUSEHARTI bubnjevima pozivaju građane da ustaju na SEHUR iako im je VLAS ZABRANILA DA RADE TO…

Palestinski volonteri su odlučili da će i dalej da održavaju dugu tradiciju koja je postojala povodom mjeseeca ramazana, jednog od najljepših mjeseci u godini za muslimane.

Ramazanski bubnjevi u Istočnom Jerusalemu su prozivli građane da ustaju na sehur na vrijeme da bi mogli da zaposte i da urade sve što je potrebno da bi mogli da ispoštuju ovaj mjuesec koji je ta njih poseban.

Naime u Istočnom Jerusalemu su ljudi zaista skolni vjeri i poštuju sve najviše što mogu kako bi mogli da urade sve što je potrebno.

Naime svakog jutra su ovi volonteri prolazili kroz grad sa bubnjevima kroz grad i pozivali građane da ustanu.

Naime u njihovim sokacima su uređene lijepo ulice i imaju brojne svjeće i lampice kako bi mogli da odaju počast ovome mjesecu id a bude sve nekako lijepo i onako kako bi svi mogli da ne zaborave na ovo.

Naime museharati su gkasoivu na koje se građani odazivaju da bi mogli da ustanu na vrijeme na sehur i da bi mogli da jedu prije nego li bi zapostoli.

Musaherati su osobe koje pozivaju građane na sehur i ovo je tradiucija koja je ostala u ovak starijim gradiovima dok se u drugim rijekto gdje ovo ovako poštuje.

Oni na sebi imaju tradivionalnu nošnju i poznatu kao arapske čakšire odnosno bijele tunike i pojat te crnobijele marame koje su poznate kao kefijje i one su uvijek bile znak jeruzalemske i palenstinkse nacionalne borbe.

Naime već neko vrijeme im se prijeti da ne rade ovakve stvari jer ometaju ostale građane u životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *